Blogul dexonline s-a mutat la https://blog.dexonline.ro. Vă vom redirecta acolo în 5 secunde.

13 martie 2017

Zăresc pretutindeni felonii

Anul trecut am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naționale de la clasa a 8-a. În mod curios, căutările au venit... în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui!

Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trișa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm nițel. :-)

Pe durata simulărilor de astăzi, am înlocuit definițiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel:
  • pretutindenea, pretutindeni → pururi;
  • a zări, zărit →a zori, zorit;
  • felonie → făloșenie (mai mult despre asta la final).
Deci definițiile prezentate arătau cam așa:

Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur și simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detașau clar. Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba! Pentru pretutindeni / pretutindenea și a zări / zărit, căutările au fost distribuite astfel:
  • de la 08:00 la 08:59 au fost 9 căutări;
  • de la 09:00 la 09:59 au fost 143 de căutări;
  • de la 10:00 la 10:59 au fost 171 căutări;
  • de la 11:00 la 11:59 au fost 989 căutări.

Acum așteptăm cu interes rezultatele examenelor. >:-)

În încheiere, două vorbe despre felonie. Tot înainte de 09:00 dimineața, am observat o creștere a interesului pentru acest cuvânt, care a avut 35 de căutări înainte de 09:00. Am presupus că este și el parte din subiecte, așa că i-am „deturnat” și lui definițiile. Între 09:00 și 12:00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări. Totuși, nu l-am regăsit nicăieri în enunțul subiectelor!

După amiază, am lămurit și misterul: domnul Andrei Pleșu publicase pe blogul său, chiar azi-dimineață, un articol în care folosea acest cuvânt. Nefericită coincidență!

Îi mulțumim lui David pentru ajutorul dat la implementare. Vă reamintim pe această cale că dexonline este software liber și oricine dorește poate programa pentru noi. Oferim la schimb recunoștință și momente hilare ca acesta. Și, ocazional, tricouri.

Ne revedem la examenele reale!

54 comentarii :

Anonim spunea...

Voi poate v-ați distrat, dar nu-i ok ce ați făcut. Vizitatorii au încredere în informațiile prezentate pe dexonline, iar voi aveți datoria de a nu dezinforma.

Radu V. spunea...

Foarte neprofesionist si deceptionant... O farsa ieftina cu miza mica. Halal produs "de referinta".Cu asta v-ati subminat propriul poiect-foarte reusit, de altfel-si, intr-un fel, v-ati furat si Dvs. propriile caciuli.Cum ar spune englezul, un mare "faux pas".

Unknown spunea...

Nu-i asculta pe fraierii astia cu "vaiii, nu-i okaaay ce-ati faaacuuuut, lumea are incredereeee". Amuzant experiment. Cred ca baietii si fetele se antrenau pentru furat la examenul real, deci nu-i mare surpriza. Daca ati vrea sa fiti rai cu adevarat, ati putea-o face in timpul examenului si sa-i taxati pe trisori mai bine.

pax spunea...

Tres cute și apreciez intenția, îmi permit să sugerez, la proxima situație, ca să fie toată lumea liniștită să fiți la fel de vigilenți dar în loc să dați definiții greșite să le ascundeți și să puneți un mesaj cu succes la examen, vă așteptăm peste 2 ore cu definițiile + ceva explicație pentru terți.

Pe de altă parte am maximă încredere & recunoștință pentru echipa dexonline și bănuiesc c-ați cântărit mai multe opțiuni. #ținețisusmuncabună

pt. lessqqmorepewpiu spunea...

Puteai sa-ti scrii parerea si fara sa insulti, dar fiind ala care esti cred ca n-ai avut de ales...Multe succesuri pe mai departe, boss...

Anonim spunea...

Deci voi modificati cuvintele in functie de numarul de cautari/ora? Daca ati facut asta acum, o puteti face oricand. E jenant si confera o imagine proasta site-ului. Ca sa nu mai zic ca va scade drastic credibilitatea. Cel putin in ochii mei a scazut.

Mesajul sugerat de un alt user "succes la examen, vă așteptăm peste 2 ore cu definițiile" e mult mai elegant si mai eficient decat ce ati facut voi. Acum o sa caut alte surse online pentru a cauta definitiile unor cuvinte daca nu am in fata un dictionar fizic. Multumesc.

Anonim spunea...

Daca cineva la orele alea fatale ar fi vrut sa instaleze DEX online,fara legatura cu nu stiu ce examene si ar fi cautat intr-o doara 'felonie'(din "cauza" lui Plesu) ce parere si-ar fi facut despre autorii aplicatiei?Si poate mai da si o steluta pe PlayStore, ca na,e "plin de ura". Justitiarul lui peste-pane lesqerssslenesascriu..poate parea absurd pt tine, dar sa stii ca nu toti folosesc dex online in mod fraudulos. Poate de 1 aprilie ne jucati un renghi grozav si ne anuntati ca introduceti si pronuntie audio...ar fi foarte fain pt. multi care vor sa invete romana.Va doresc o viata bogata !

Anonim spunea...

Mda, ideea asta o fi "cute", "but it's WRONG" (pt. connaiseuri).Sugestia lui pax pare buna, doar ca nu e. De ce sa-i frustrezi pe ceilalti utilizatori de buna-credinta de definitii ??? Radem, glumim, dar nu parasim incinta profesionalismului.Pai, ori suntem academicieni freelanceri, ori nu mai suntem. Poate ies loazele alea de "pretutindeni" sa protesteze in strada pt. ca i-ati pacalit...Habar n-aveti ce greu e sa miniaturizezi un dictionar la dimensiunile palmei unui scolar...

o femeie spunea...

faina gluma. Dar prea subtila pentru stresati :D, si la fel de subtila pentru cei ce au corectat.
Data viitoare puneti un mesaj standard, sa priceapa orisicine ca au fost "prinsi" asupra faptului :D .

Doina spunea...

Bravo! Cred ca e geniala ideea iar indignatii care spun ca va vor parasi pentru a utiliza alte site-uri sunt niste oameni tristi. Indivizi patibulari care cauta pe cineva apt sa explice, unui vorbitor de limba romana, ca "a zari" nu inseamna "a lucra cu graba, febril". WTF??

un comentariu spunea...

"o femeie", asa-i ca ai gustat complet relaxata gluma asta subtila? Nu ca stresatii aia rigizi. Musai ca ai un simt al umorului de n-ai unde dormi la noapte. Vine tare din urma si Doina zisa patapieviciana cu expresia originala "indivizi patibulari" (chiar ca WTF).Uita-te in DEXonline sa vezi ce-i aia si vezi daca nu ai sarit cumva peste cal,calau apt ce esti...

Neinspirata gluma sau nu, DEX online ramane una dintre cele mai serioase si accesibile resurse lingvistice online de limba romana.N-am auzit ca Institutul de Lingvistica sau Academia ROMANA sa se sinchiseassca sa dezvolte ceva de genul asta.Altfel se lamenteaza ca se degradeaza limba.

Anonim spunea...

Bravo. Ați făcut mișto de câțiva copii stresați. Eu mi-aș trece realizarea pe CV. Baftă la a vă încălca misiunea în continuare. Cu așa ajutor, mai bine deloc.

Ela spunea...

Nu cred ca e treaba voastra sa va asigurati ca lumea nu copiaza la examenele nationale. Sigur, e probabil o chestie care trebuie discutata, dar schimbarea definitiilor nu e o solutie.

Si, avand in vedere ca majoritatea cautarilor sunt in partea de sfarsit a perioadei de examen, as spune ca acestea sunt facute de elevi care tocmai au iesit din examen.

Alex spunea...

Salutare,

Avand in vedere ca voi totusi aveti un sait deschis oricui, nu doar elevilor, mi se pare magarie ce ati facut. Da, poate 800 din 913 oameni erau trisori. Felicitari, inseamna ca ati indus in eroare, de buna voie, pe ceilalti 113 oameni care intamplator au auzit un cuvant si voiau sa afle ceva despre el.

Vorba cuiva, daca doriti sa dejucati planurile de a copia ale elevilor, restrictionati temporar accesul la definitii.

Spor,
Alex

silvoiz spunea...

Chestia e ca desi voi v-ati jucat cu ei e posibil sa ia note mari. La corectura deja sunt pustani de 25-30 de ani care stiu la fel de putin romaneste! Mai bine v-ati face voi profesori si ati lasa repetenti cateva mii. Da nu mai e la fel de distractiv cand vine tata cu bmw-ul sa va lase somer ca atunci cand ascultati perlele la pro tv !

Daca stii zi!

Anonim spunea...

Cum să pierzi încrederea cititorilor în 3, 2, 1...

MafaldaNews spunea...

Nu e de ras ! Gigantul Google tocmai a anuntat ca, inspirat de initiativa dexonline, isi va suspenda temporar activitatea anul acesta, pe toata sesiunea BACului, astfel incat elevii romani sa nu fie tentati sa apeleze la alte surse de inspiratie in afara de propriile cunostinte. De asemenea, pe aceeasi perioada,Wikipedia va inlocui toate definitiile verificate de pe site cu cele neaprobate propuse de-a lungul timpului,in ciuda sau in gluma de unii utilizatori mai sugubeti.Astfel, intr-un parteneriat fara precedent, sistemul de supraveghere video al lui Funeriu, Google, Wikipedia si dexonline isi dau mana pentru starpirea pecinginei morale ce o constituie copiatul/plagiatul, meteahna veche a noastra, adaptata, iata, la era digitala...

n03mix spunea...

Chiar foarte misto ideea. :)
Trisorii trebuie pedepsiti.

Anonim spunea...

Ok, deci nu mai putem avea incredere in site-ul asta

avirtualhorse spunea...

Asadar cateva zeci/sute de hoti vin la Dexonline si ii spun 'bai nene' eu as vrea sa fur, ma ajuti? Aparatorii dreptatii sustin ca Dexonline ar trebui sa inchida ochii si sa spuna 'hai bai, ca n-or fi toti astia 99% peste medie, hoti'. Pentru ca Dexonline si-a permis sa ii fure, pe hoti, aparatorii dreptatii vor cara de azi inainte dexul dupa ei, pentru a fi siguri ca nu se fac de cacao.
Una peste alta, accesul la un dictionar ar trebui permis in timpul examenelor, dar accesatul dexonline.ro de pe telefon intra la categoria furt.

Tanita spunea...

Pt cei care au comentat legat de scaderea increderii in site: Dragilor, daca aveti probleme in a sti ce inseamna cuvinte care se dau la BAC, poate ca ar trebui sa mai faceti o data scoala... ;)

In rest GG si WP... pe de alta parte cei care s-au ars tura asta, macar poate invata sa caute in mai multe surse pentru a verifica informatia pe care o obtin...

Balcichirita spunea...

Ce se discuta aici si ce-a inteles Tanita...Ce legatura au cei care nu mai au incredere in site cu cei care nu cunosc cuvinte de baza ale limbii romane ? Se intelege ca sunt unii si aceiasi dupa capul astuia.N00b

Poemil spunea...

Felicitări pentru inițiativa! Cred ca si în educatie exista "baieti destepti". Pare a fi ceva generalizat, au observat si altii că le creste numarul de vizitatori pe pagină atunci cand subiectele descrise coincid cu subiecte de examen.
Iar pentru cei care sunt deranjati de faptul că impiedicati furtul in timpul unor concursuri nu am decât cuvinte de îmbarbatare provenite de la V.I. Lenin: "învățați, învățați, învățați".

Dumitru Ion spunea...

Foarte bine, cei care sunteti impotriva acestei initiative, ei detin site-ul, ei hotarasc continutul. Asa se mai afla in ce institutii scolare se copiaza :))

pax spunea...

PS. Lăsând la o parte oportunitatea inducerii în eroare a elevilor – să nu uităm, vorbim de-o simulare, să nu uităm că Dexonline au oferit o metodă simplă de detectare a elevilor (și claselor) unde s-a copiat + un semn de întrebare legat de căutările de dinainte de începerea oficială a examenului – util, în măsura în care cineva din ministerul educației ar fi interesat de problemă.

Din punctul ăsta de vedere mi se pare optimă soluția aleasă de DEXonline.

stingo spunea...

Prima dată când am auzit ce ați făcut, am crezut că e fake news. Mi-am spus că nu e posibil ca dexonline să facă așa ceva. Dar iată că m-am înșelat și mă declar profund dezamăgit! Câtă lipsă de profesionalism! Cum să presupuneți că acelea sunt subiecte la examen și, mai rău!, să schimbați definițiile?! "Deducția" dv. s-a dovedit a fi găunoasă și pernicioasă pentru că ați presupus că și "felonie" este inclus în această paradigmă.

Eu, deși sunt traducător și accesam aproape zilnic site-ul dv., nu voi mai apela la ajutorul dv., din solidaritate cu acești elevi de care efectiv v-ați bătut joc.

Sper ca persoana care a avut această inițiativă să fie sancționată.

Unknown spunea...

Eu va felicit pentru initiativa si creativitate. Este gresit faptul ca elevii copiaza, iar voi ati gasit o modalitate frumoasa de a-i bate la jocul lor. Speram sa citeasca si cei vizati aceasta postare de pe blog :-)

O femeie spunea...

Ca sa fie gluma si mai si, acu' faceti publice si listele de ip-uri care au verificat in timpul examenului? :D :D

P.S. nici eu nu stiam ce e aia felonie.

Radu Borza spunea...

Oau, @stingo! Îți mulțumim că nu mai folosești gratuit platforma noastră și vei citi definițiile noastre preluate pe alte platforme! Ne-ai arătat tu nouă...

Și da, persoana care a avut această inițiativa și-a făcut autocritica la ședința BOB, iar membrii colectivului i-au dat o mustrare cu avertisment și i-au tăiat 10% din salariul de voluntar pe următoarele 3 luni!

Unknown spunea...

Mie mi se pare foaaarte amuzant si paradoxal altceva:hotomanii implicati in proiectul dexonline "pedepsesc" hotii care fura de la "ei". Cei de la dexonline au copiat (da, stiu folosesc pluralul desi, la inceput doar A. Vintu "se purta deasupra apelor" dar probabil intre timp impreuna cu altii) cu sarg din multiplele editii ale dictionarului explicativ (o munca asidua, in treacat fie spus) profitand de lipsa (si cate lipsuri nu sunt la noi) acestui instrument de lucru online si a dezinteresului institutiilor chemate sa-l ofere primele (aviz Academia, Institutul si alti "pazitori" ai limbii).Proiectul a avut succes,face trafic- pe socoteala sutelor de cercetatori care au alcatuit DEX-ul in format fizic-nu pentru ca a concurat cu alte proiecte similare, ci pt. ca, pur si simplu, a fost singurul.Dar,si aici este MAREA PROBLEMA,desi gratuit, dexonline isi transforma succesul intr-o rampa de lansare (ca sa nu zic pretext) pt. alte proiecte, la prima vedere periferice: mai un articolas motivational, mai un activism politic sau civic etc. Miza proiectului este DICTIONARUL in sine, nu etalarea preferintelor celor care l-au facut accesibil online. Nu-mi place deloc de Grindeanu,de aservirea lui intereselor unui partid toxic, dar nu-mi place nici sa-i vad mutra alaturata "cuvantului zilei", recte "lichea" ;si nici indemnuri la vot nu as fi vrut sa vad pe acest site; si nici neghiobia asta de a modifica definitii (de a induce in eroare, descalificant pentru un dictionar care nu are voie niciodata sa faca asa ceva,ca d'aia e dictionar!) in numele unei misiuni de amendare a unui comportament deviant.Da, sa-i pedepsim pe hoti (vad ca e o inflatie de justitiari armati pana-n dinti), dar cu instrumentele potrivite,nu dandu-le in cap cu dictionarul si nu "pedepsindu-i" si pe ceilalti,nevinovati care vor poate sa foloseasca acelasi dictionar si altfel decat pe post de bata.

dexonline spunea...

@Radu Vrăjitoru: Nu prea răspundem la comentarii, dar la acesta ne simțim datori să răspundem.

DEX-urile sunt produse din bani publici, din banii dumneavoastră și ai noștri. Singurul loc în care trebuie să stea aceste dicționare este în domeniul public. Orice îngrădire a dreptului de copiere asupra lor este barbară față de cultura românească și ilegală față de folosirea banilor publici.

Faptul că dumneavoastră percepeți problema exact pe dos denotă o gândire denaturată și toxică.

Unknown spunea...

Faptul ca dumneavoastra aveti o opinie beton despre ce ar trebui sa constituie domeniul public si despre cum este gandirea mea nu schimba cu nimic starea de fapt a lucrurilor pe lume.Dvs. construiti un om de paie din ce n-am zis si va certati cu el. Si eu cred ca DEXul, DLRul, Dictionarul Enciclopedic ar trebuie sa fie gratuite- ca vaccinarea antipolio- si permanent disponibile (unde am afirmat eu ca nu??) dar, doar pt. ca nu asa stau lucrurile, nu inseamna ca trebuie sa le sustrag si sa le distribui eu, gratuit, poporului.(Nu mai comentez ideea monumental de aberanta ca ce e facut din bani publici trebuie sa intre automat in regimul domeniului public)

Vad ca aveti o sensibilitate ascutita la orice insinuare privind etica muncii Dvs. Am folosit intentionat cuvantul "hoti" (cam dur)tocmai in speranta ca voi declansa un raspuns din partea echipei Dvs. la adevarata problema : schimbarea ("denaturarea",daca preferati) ad libitum,fie ea si temporara, a definitiilor unor cuvinte.Din pacate ati preferat sa fiti mormant la lucrul care era in chestie si v-ati electrocutat doar la partea deontologica.Bun.E dreptul Dvs. sa nu dati nicio explicatie.Nimanui.Niciodata.La fel cum e dreptul Dvs. sa va formati fulgerator opinii despre diversi insi. Dar asta, dupa cum ati vazut din plin, nu opreste pe nimeni sa nu considere ca ati dat o proba de neprofesionalism prin atitudinea Dvs. abia ea toxica si denaturanta.

Marius spunea...

Excelent comentariul lui Radu Vrajitoru si foarte jenant raspunsul Dexonline. Dictionarele in forma fizica sunt compuse de o lista lunga de specialisti si cercetatori lingvisti si care desi platite din bani publici, intra sub umbrela proprietatii intelectuale.

stingo spunea...

Domnule Borza, ştiu că sunteţi cu toţii voluntari şi am apreciat până acum acest lucru, dar asta nu înseamnă să vă bateţi joc de utilizatorii dumneavoastră. Printre cei "pedepsiţi" de dv. sunt şi oameni care au căutat cuvântul "felonie" şi care erau nevinovaţi. Măcar faţă de ei vă veţi cere scuze?

Ştiu că v-au lăudat mulţi că "le-aţi arătat voi acelor derbedei", dar nu aţi făcut-o elegant, dimpotrivă. Supărarea mea provine din faptul că aţi luptat cu o aşa-zisă "hoţie" (presupusă!) folosind o armă poate la fel de mişelească: decepţia. Şi aţi avut şi victime colaterale.

Iar atitudinea dv. condescendentă faţă de un utilizator fidel nu vă face cinste.

dexonline spunea...

@Marius: Uf. Înghițiți cu lingurița propaganda trusturilor de filme și muzică, după mintea cărora fiecare literă trebuie protejată de copyright. Nu vă acuz pentru asta, căci trusturile știu să facă propagandă, dar vă acuz pentru tonul sentențios pe care regurgitați papagalicește această propagandă.

„Proprietate intelectuală” este un termen de evitat pentru că:

(1) Este un termen-umbrelă care reunește legi cu mecanisme și cu scopuri de aplicare complet diferite: copyright, patente, mărci înregistrate. Voi presupune că vă referiți la copyright, dar vă recomand să evitați acest termen.

(2) Dacă este proprietate, de ce expiră la 70 de ani după moartea autorului? Credeam că proprietatea este garantată de constituțiile tuturor țărilor civilizate, fără termen de expirare. Realitatea este că copyrightul este o chestie fundamental diferită de dreptul de proprietate, dar:

(3) „Proprietate” este un termen folosit de trusturile de filme și muzică pentru a induce noțiunea că operele de artă sunt „proprietate”, printr-o asemănare (găunoasă) cu obiectele fizice. Ei vor să inducă ideea falsă că, dacă opera este proprietate, atunci copierea ei este furt. Iar folosirea termenilor cu sensuri greșite, cu scopul de a inculca în mintea populației o minciună, este prin definiție propagandă.

(4) Dacă copierea este furt, de ce avem nevoie de o lege specială pentru asta? Avem deja legi contra furtului.

În rest:

* Cercetătorii au fost plătiți pentru munca lor. Se numește salariu.
* Dicționarele însele se copiază din greu unele pe altele.
* Conform Legii dreptului de autor, simplele fapte și date nu pot beneficia de drepturi de autor. În această categorie intră și definițiile.
* dexonline recunoaște întotdeauna paternitatea definițiilor. Sub fiecare definiție precizăm sursa de unde am preluat-o. Cerem însă dreptul de a republica niște definiții pentru care am plătit din taxele noastre.
* Monetar vorbind, autorii DEX-ului nu beneficiază de pe urma vânzării unei copii în parte. Beneficiază o editură privată, căreia i-au fost cedate în exclusivitate drepturile asupra unei lucrări produse din bani publici, și unde în mod întâmplător persoane sus-puse din Academie sunt acționari (prin interpuși). Aș compara situația cu concesionarea parcurilor publice pentru restaurante și tenis la balon. Viziunea dumneavoastră cu cercetătorii care mor de foame pentru că noi le publicăm definițiile este nerealistă și din acest punct de vedere.

Și un ultim punct pe care doresc să îl elaborez, pentru că este cheia greșelii dumneavoastră. Chiar ignorând toate cele scrise mai sus, nu este deloc clar cât timp merită autorii să beneficieze de exclusivitate asupra operei lor. În Legea Reginei Anna (Marea Britanie - Statute of Anne, 1709), copyrightul era de 14 ani, extensibil cu încă 14 dacă autorul era încă în viață. La fel și în Statele Unite (1790). În ambele țări, intenția legii era să ofere exclusivitate autorilor, dar nu ca drept înnăscut, ci ca un mijloc de a stimula producerea de opere noi. Intenția ultimă era diseminarea culturii (principiu pe care îl urmărește, și eu zic că îl realizează, și dexonline).

Cum s-a ajuns de aici la percepția de azi, când copyrightul durează 50-70 de ani după moartea autorului, în majoritatea țărilor, iar autorul este perceput ca un semizeu cu drept divin asupra operei? S-a ajuns aici prin spălarea pe creieri a unor trusturi de samsari care au numai de câștigat din asta.

Dacă faceți talente, asigurați-vă că puteți să le și susțineți cu argumente.

(cata@dexonline)

Unknown spunea...

FELONIA FELONIILOR

S-a creat un script care face null route IP 92.114.98.4 pe toate retele din administrarea nost'

Adeca, in traduction liber, dexonline.ro nu se mai egzista pe la noi pe aci.

Ce-mi plac glumele intre IT-isti, da-ti inainte ober fuhrer Katalin

privind in urma, acum inteleg mai bine spunea...

OLGUTA VASILESCU A INVATAT SA VORBEASCA IN HALUL ALA PT CA A INVATAT DUPA DEXONLINE ?! AM SA INCERC FOARTE MULT SA NU MAI FOLOSESC SITEUL VOSTRU, SA VA FIE RUSINE, DESTEPTILOR

Unknown spunea...

foarte rau !!!
unei culpe nu-i raspundeti cu o alta culpa
asta daca sunteti de buna credinta
gasiti o alta solutie...daca chiar trebuie...
sau pur si simplu ignorati...mi se pare exagerat
sa-si inchipuie cineva ca un dictionar poate fi folosit
in mod ilicit...
ceva-mi spune ca erorile alea erau acolo...dar le-ati
gasit cea mai nepotrivita explicatie

Unknown spunea...

...nu voi sunteti cei chemati sa asigurati corectitudinea unui examen !!!

Unknown spunea...

Vorba unui profesor de-al meu: S-a intalnit hotu' cu prostu', iar in cazul asta si hotul si prostul au fost aceeasi persoana.

Am asa o vaga impresie ca negativistii de mai sus isi au copiii printre cei care au fost naivi sa copieze definitiile voastre. Ori nu si-au luat BAC-ul inca.

Oricum, felicitari pentru initiativa. Super ideea. Poate data viitoare, asa cum s-a sugerat, veti inlocui definitia falsa cu un banner/proverb legat de hotie.

zardu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
EMath spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
EMath spunea...

Felicitari pentrun idee!!! Hotii trebuie blocati de mici. Eftimie de la TNR a pus un link pe blogul lui si il folosesc chiar acum

Cei care va imputa in comentarii ca nu e fair, ca "scade" calitatea site-ului, etc, sunt cei care vor pentru prietenii si copiii lor doar note fara acoperire. Sigur accepta si hotiile politicienilor.

Oarecare spunea...

Din niste zeci de mii de definitii (poate sute de mii), 3 (TREI) au fost usor si ghidus schimbate pentru vreo 2-3 ore. Sute (probabil mii, zeci de mii) de utilizatori deja si-au pierdut increderea in acest dictionar care pana acum beneficia de increderea oarba a utilizatorilor de smartphone, computer, tableta si probabil or mai exista ceva device-uri. Dar oare increderea pierduta urla acum pe site-urile de socializare (hmm...) si pe forumuri? Sau mai repede ciuda si neputinta utilizatorilor care beneficiaza de un bagaj infim de cuvinte in limba romana, cuvinte care in majoritate dau mari batai de cap si la scriere? Si-au dat seama ca au fost pacaliti, adica au muscat-o, pentru a folosi un termen pentru care nu e nevoie de dictionar. Problema si mai mare e ca ar mai putea fi pacaliti si alta data si inca o data si inca o data si nici macar nu ar sesiza.
Acum cinstit vorbind, in afara de cei care au avut de completat o lucrare scrisa, in care ce ai scris in acele momente, nu mai poate fi schimbat, cati utilizatori au avut de suferit din cauza celor 3 definitii schimbate? Cum ai invatat un cuvant, asa ramane tot restul vietii, nu mai poti sa schimbi nimic, esti "marcat" pe viata?
Nu-mi dau cu pararea asupra deontologiei detinatorilor site-ului buclucas, dar cred ca mult mai ingrijoratoare e superficialitatea si lipsa de lectura. Tot in urma acestui examen, se cere DEMOCRATIC ca un raspuns sa fie considerat corect, desi in mod clar, logica spune ca nu este asa (subiectul cu expozitia).
Oare ingrijorarea noastra trebuie sa mearga doar spre schimbarea acestor 3 definitii?

Unknown spunea...

Cica lipsa de profesionalism, cica hotie, cica zeci de mii de utilizatori deja si-au pierdut increderea -> serios? De pe ce lume veniti? :)
Articolul in sine si actiunea este de profesionist. Trebuie sa fii profesionist sa observi un trend si foarte bun sa actionezi dupa un an.
Baietii astia (dexonline.ro) nu au nici o datorie fata de cei care vor sa fure in timpul examenelor, folosind site-ul lor. Chiar as zice ca fiecare din noi are datoria morala de a opri eventualele furturi.
Cu increderea este cam asa: nu au pierdut ci au cistigat: incredere, stima, respect.
Bravo baieti si la mai mare!

Dorina Danila spunea...

Pana la urma, unde e dovada ca accesarile s-au facut de pe telefoane aflate in salile de examen?

Gabi N. spunea...

Excelentă ideea și punerea în practică. Văd că românul pe lângă faptul ca nu mai știe limba româna (nu aș fi crezut că cele două cuvinte pot să trimită la dex un elev peste clasa a 2-a) nu mai are nici simțul umorului. Limba română este a românilor si foarte frumos, cei de la dexonline, au pus-o la dispoziția românilor. Fiti liberi si deștepți!

Unknown spunea...

nu sunt nici participant (cazut, sau prejudiciat) si nici n-am copii sau afini care sa fi fost prejudiciati prin 'inselaciunea' dexonline de la bac, asa cum sustinea un anonim(?!) mai sus...da! e o inselaciune! (a prezentat un fals drept adevarat urmarind un efect)...insa sunt f. deranjat...nu de pozna-n sine...ci de faptul ca dexonline o tine in continuare 'langa' ca a procedat corect, si-si mai pune si anonimi la inaintare...in loc sa-si ceara pur si simplu scuze...in rest imi mentin toate obs. de mai sus, pe langa care as mai adauga un mic amanunt...aveam odata un prof care ne lasa cu copiute...doar copiute...nimic altceva...au trecut anii si am inteles mecanismul...pt a face o copiuta, trebuie citit si apoi scris...deci practic, copilul invata...eh...oarecum la fel si aici...ce e de preferat...unul care nestiind trece indolent mai departe...sau cel care arata o min. straduinta chiar la limita licitului, sau chiar delict de-ar fi tot e mai mic decat fapta perfida dexonline

Catalin Cioaba spunea...

Nu numai o glumă bună, ci și o lecție pentru trișori. Dacă n-au învățat alte lecții, măcar s-o învețe pe aceasta. Felicitări!

Contrar celor ce spun că și-au pierdut încrederea în site, pot afirma acum că încrederea mea a crescut. Pentru mine, DEXonline era oricum un instrument de lucru care și-a dovedit utilitatea și acuratețea de nenumărate ori. Acum mă bucur să știu că în spatele acestui site care face un neprețuit serviciu limbii române se află oameni cu fibră etică, cu creativitate, cu umor, cu spontaneitate.

Gabi N. spunea...

Ar fi aproape cum spuneti, cu copiutele, daca vreunul dintre smecheri ar fi cautat inainte si si-ar fi facut copiute. Tot hotie se numeste. Acum este mai simplu, scoti telefonul, cauti si copiezi si in 2 secunde ai uitat. Ganditi-va ca era o pregatire pentru o competitie, nu o simpla lucrare de control. Daca unul din copii cinstiti si muncitori, si-ar fi lasat acasa telefonul, dar si-ar fi luat creierul,este posibil ca sa-l fi intrecut in COMPETITIE unul slab, cu telefonul la el. Toata lumea se plange de hotie dar nimeni (iata ca nu chiar nimeni)nu face absolut nimic. Ba toata lumea ii apara - direct sau indirect -pe trisori. Ce ati fi facut in locul lor, daca observati ce se intampla pe sait? Probabil nimic ca multi din cei oripilati de frauda si hotie. Aparati hotii si trisorii si le dati impresia ca sunt nedreptatiti. Va plac analfabetii care sunt imediat pe google, ca sa inteleaga ce vorbesti, daca folosesti termeni romanesti, odata uzuali? Ce a facut dexonline nu este hotie, ci este atitudine de aparare in fata hotilor. Nu mai vrem sa traim cu trisori care devin hoti si termina scoli cu magna cum laude ca sa se dovedeasca a fi analfabeti.

Lia spunea...

Felicitări, domnilor Frâncu şi Borza! Într-o ţară care a ajuns pe ultimul loc în Europa la cumpărat şi citit de carte, este necesar să faceţi aşa ceva. Cât mai des!!!
Desigur că veţi şti să ignoraţi comentariile semianalfabeţilor frustraţi. Eu am dat scroll fără probleme. De după monitor mulţi viteji s-arată ;)
Ţinând cont de faptul că de ani aţi depus şi depuneţi o muncă uriaşă, în mod GRATUIT şi pt oameni, aveţi tot dreptul să-i ignoraţi pe cei care s-au simţit afectaţi, direct sau indirect, de gluma dv.
Eu, personal, care încep să mă ruşinez că trăiesc aici, văzând lipsa de cultură din juru-mi, vă mulţumesc (încă o dată) pt tot ce faceţi!

PS mi-am amintit de gluma dv din 1 aprilie 2015. Şi aceea a fost grozavă!!!

Ged spunea...

Toate bune și frumoase cu acțiunea din timpul testării. Sugerez s-o repetați și pe timpul examenelor reale. Este de bun augur în situația actuală, când un număr mare de elevi pun învățatul, chiar și al limbii române, la coada priorităților, dacă nu chiar exclud aceasta dintre activități. Ceea ce mi se pare însă total lipsit de profesionalism, chiar periculos și poate ilegal, este modul cum încercați să vă răspândiți opțiunile politice, diseminându-le în variate forme și contribuind la inocularea lor în subconștientul utilizatorilor dumneavoastră, majoritar minori. În perioada aceasta faceți acest lucru prin publicarea în caseta "Cuvântului lunii" (oare câte luni?) a unei marionete cu chipul profesorului universitar doctor Tudorel Toader. Decanul Facultății de Drept din Iași, întâmplător Ministrul Justiției și deloc întâmplător membru al Comisiei de la Veneția. Dacă dumneavoastră credeți că acest savant merită această bătaie de joc, acest afront, să vă fie rușine!

Unknown spunea...

Și vă mai mirați că v-au spart pagina fb... Fiți corecți - lăsați farsele!

dexonline spunea...

@Radu Necula: Uite, noi lucrăm la proiectul ăsta de 18 ani. Puteți înțelege ce înseamnă să lucrezi la o chestie timp de 18 peste ani? Cînd totul în viață se schimbă și toate îți cer atenție, de la școală la serviciu, la căsnicie, la copii, la bucurii și griji, să petreci 20 de ore pe săptămînă muncind la un proiect?

Iar dacă da, și pe urmă observi că vin niște mici tupeiști care se folosesc de rodul muncii tale ca să trișeze, ce faci?

Aveți și niște argumente pentru ceea ce ați scris? Sau doar vă place să aruncați vorbe în vînt și credeți că din două cuvinte puteți demonta orice șir de argumente? Pentru că asta ar fi o atitudine de nulitate, de om care s-a născut și a trăit și încă n-a murit și acesta este singura lui realizare în viață. Un om care n-a făcut nimic util în viața lui, dar are bucuria măruntă de a arunca cu noroi în realizările altora. Dar nu e cazul dumneavoastră, nu?