Blogul dexonline s-a mutat la https://blog.dexonline.ro. Vă vom redirecta acolo în 5 secunde.

2 mai 2017

Am lansat definițiile structurate

La dexonline am sărbătorit Ziua Muncii prin muncă (știm, suntem niște dubioși). Astfel că, în weekendul trecut, am lansat o funcție pe care o pregătim de mai bine de un an: definițiile structurate. Vedeți, de exemplu, abate sau talpă, unde am evidențiat separat sensurile, subsensurile, expresiile, exemplele, sinonimele, etimologia etc. Comparați aceasta cu formatul din dicționar (de exemplu pentru talpă), unde aceste informații sunt listate de-a valma.

Structurarea definițiilor are trei componente, din care primele două sunt aproape încheiate:

  1. Programarea sistemului pentru a afișa definițiile în acest format, precum și găsirea unei reprezentări coerente și complete în baza de date a acestor informații.
  2. Redactarea unui Ghid pentru structurare, care tratează diversele categorii de probleme apărute la structurare, astfel încât persoanele implicate în acest efort să poată structura definițiile într-o manieră consecventă.
  3. Parcurgerea efectivă a celor peste 200.000 de intrări din dexonline și structurarea lor.
Până acum am structurat aproape 3.000 de intrări (cam 1,5%), deci nu sunt șanse foarte mari să dați peste ele folosind site-ul în mod uzual. Desigur, în timp acest număr va crește!

Colegul nostru Matei, expertul de facto în domeniu, ocupându-se aproape exclusiv de structurare în ultimul an, a ajuns la un ritm mediu de circa 10 minute pentru structurarea unei intrări. Așadar, estimăm că structurarea tuturor intrărilor va dura peste 33.000 de ore, adică peste 17 ani-om (cu normă întreagă). Și asta presupunând că lexicografii se vor opri din produs dicționare și ediții noi în acest timp. :-)

Bineînțeles, sperăm să atragem și alți colaboratori interesați de proiect. Rămâne problema costului, care nu este neglijabil. Alegeți-vă un tarif rezonabil pe oră, înmulțiți-l cu 33.000 și veți afla costul structurării tuturor definițiilor. :-) Dacă doriți, puteți dona ca să contribuiți la acest efort și la alte proiecte ale dexonline.