Blogul dexonline s-a mutat la https://blog.dexonline.ro. Vă vom redirecta acolo în 5 secunde.

2 august 2004

Elogiul nebuniei

Pe 1 august 2004, echipa de voluntari a DEX online a terminat de cules şi transpus pe internet ediţia 1998 a Dicţionarului explicativ al limbii române. Acesta conţine 65531 definiţii însumând circa 1200 pagini şi 13,5 milioane de caractere. Prin comparaţie, Biblia are circa 4 milioane de caractere.

Proiectul DEX online a debutat acum trei ani sub deviza "e cazul". Pentru toţi românii din România şi din afara ei care doresc să-şi vorbească limba puţin mai bine, existenţa pe internet a unui dicţionar explicativ nu este un moft, ci o necesitate. Cineva trebuia să facă acest efort şi noi am fost aceia. Din păcate, am fost nevoiţi să alegem calea mai puţin netedă, care în esenţă a presupus retastarea de la zero a tuturor definiţiilor.

Am demarat proiectul DEX online pe 28 august 2001, cu serioase îndoieli că se vor găsi suficienţi oameni cu devotament şi timp liber care să contribuie la acest efort. Şi totuşi, entuziasmul a zeci de oameni a depăşit orice închipuire. În calitate de iniţiator al proiectului, doresc să le mulţumesc din inimă tuturor acestor oameni -- jucători de scrabble, rebusişti, programatori, bibliografi, traducători. Dacă aţi fost alături de DEX online din primele zile şi vă mai amintiţi că la început fundalul era mov; :) dacă v-aţi alăturat nouă în ultimele luni şi aţi scurtat enorm timpul necesar pentru completare; dacă aţi contribuit cu definiţii însumând milioane de litere (sensibil mai mult decât Un veac de singurătate); dacă ne-aţi ajutat numai cu o definiţie, o sugestie sau un mesaj de încurajare, vă mulţumim pentru că aţi fost alături de DEX online.

Dacă vreodată aţi scris un mesaj pe o listă de discuţii argumentând de ce DEX online nu are nici un viitor şi este o nebunie, vă mulţumim în mod deosebit. Ne-aţi făcut să spunem "ei da?" şi ne-aţi dat un binevenit spor de adrenalină :) Şi mai ales, aţi pus punctul pe i, arătând exact ce este DEX online: o idee nebună în care o mână de entuziaşti au crezut suficient încât să o ducă la îndeplinire.

Dacă vreodată DEX online v-a fost de folos, lor trebuie să le mulţumiţi. Ei şi-au rupt ore din timpul lor şi al familiei lor pentru a le dedica limbii române şi celor care o vorbesc. Ei au privit dincolo de efortul sisific şi au văzut roadele. O parte din ei, cei care au cules efectiv definiţiile, sunt listaţi aici. O altă parte, cei care au adăugat bucăţi de cod la DEX online pentru a-l face mai util şi mai atractiv, sunt listaţi aici.

Ce facem mai departe? Mai întâi, ne odihnim. Pe urmă, avem multe extensii în curs de dezvoltare. Există multe dicţionare valoroase în afară de DEX şi sperăm să vi le oferim într-un viitor nu prea lung. De asemenea, pornind de la baza de cuvinte existentă, dorim să producem un corector ortografic pentru limba română. Avem deja programe-client care pot descărca întreaga bază de date a DEX online, pentru ca aceia dintre noi care nu au o legătură permanentă la internet să poată beneficia offline de acest dicţionar. Şi aici mai este mult loc pentru îmbunătăţiri. Sperăm că voi ne veţi da idei şi pentru alte direcţii de dezvoltare. Baza de date a DEX online este liberă. Folosiţi-o oriunde vă trebuie.

Şi, pentru că fiecare din noi, la orice vârstă şi indiferent de preocupări, tot de cei dragi caută să se înconjure, profit de ocazie pentru a mulţumi familiei mele şi tuturor prietenilor mei. Slavă Domnului, nu-s puţini, şi m-am sustras de nenumărate ori de la obligaţii familiale şi prieteneşti pentru a mai lucra un pic la DEX online. Nu ştiu de câte ori mi-au auzit urechile cuvântul geek în aceşti ani.

Mai ales, vreau să-i mulţumesc Dariei. Cea mai mare scăpare a Dicţionarului explicativ al limbii române este că au uitat să pună o poză a ei lângă cuvântul răbdare.

37 comentarii :

Cristian B. spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Salut Cristian,

Aceste lucruri sunt posibile. Pentru a vedea o lista de cuvinte fara definitii, viziteaza pagina de unelte. Pentru a vedea o lista mai lunga de definitii poti folosi chiar caseta din pagina principala. In ambele casete poti folosi asa-numitele "expresii regulate". De exemplui, c* iti va arata toate cuvintele (respectiv definitiile) care incep cu c.

Anonim spunea...

Grozav, am postat comentariul anterior si blogger a binevoit sa le stearga pe cele doua dinainte. La mai mare :(

Anonim spunea...

buna ziua, dex-online. am folosit dictionarul de citeva ori in ultimele saptamini, dar n-am banuit ce efort sta in spatele sau. cred ca e genial.

vreo 2-3 ani in urma, cautind un DEX online am dat de un link care m-a dus la o fraza de genul: "ar fi frumos, nu?". iata insa ca s-a putut.

pentru viitor cred ca e bine sa va ginditi la un plan bine determinat de "recrutare de operatori". stiu ca ar mai fi multa lume dispusa sa contribuie.

va multumesc personal pentru efortul acesta nebun! sinteti tari!

cu respect, vlad

Anonim spunea...

buna ziua, dex-online. am folosit dictionarul de citeva ori in ultimele saptamini, dar n-am banuit ce efort sta in spatele sau. cred ca e genial.

vreo 2-3 ani in urma, cautind un DEX online am dat de un link care m-a dus la o fraza de genul: "ar fi frumos, nu?". iata insa ca s-a putut.

pentru viitor cred ca e bine sa va ginditi la un plan bine determinat de "recrutare de operatori". stiu ca ar mai fi multa lume dispusa sa contribuie.

va multumesc personal pentru efortul acesta nebun! sinteti tari!

cu respect, vlad

perisabil spunea...

Pfuai, felicitari! Tuturor celor care au scris macar un cuvint, felicitari.

Idee: un web-service ca interfata s-ar putea?

petroniu

Anonim spunea...

Salut,

Exista deja o interfata; vizitati http://dexonline.ro/update.php.

Anonim spunea...

Aha, am inteles. Scuze, nu-s la curent cu termenul de web service :) Deocamdata, tot ce va pot oferi este o cutie de cautare pe care o puteti insera oriunde in pagina (codul html este listat in pagina de informatii). Dar rezultatele sunt afisate la DEX online. DEX online nu exporta rezultatele de la cautari, dar am trecut ideea pe lista si sper sa ajung sa o implementez intr-un viitor nu prea departat.

perisabil spunea...

asa e cum zice Teo.

Un webservice care sa returneze cuvintul si definitia intr-un XML ar fi minunat.

Anonim spunea...

Ar fi minunat daca DEC online ar avea un server pentru protocolul
dict (de la www.dict.org). Serverul este Free Software, si clienti exista pt foarte multe limbaje si platforme. Asa ar fi posibil sa poti cauta si in DEX la fel ca si in multe alte dictionare care pot fi folosite cu clienti dict.
Ati putea sa considerati aceasta sugestie?

Anonim spunea...

Postez ca anonim, ca nici nu merit altfel! Acum vreun an, cind am descoperit dexonline, am decis ca trebuie musai sa contribui si eu la atit efort, ca merita!
Lucram intr-un oras, casa mea, cu tot cu DEX-ul, era intr-altul. De trei ori am ajuns acasa intr-un an de zile, si niciodata nu mi-am amintit sa iau cu mine si afurisitul de DEX. Asa ca n-am contribuit cu nimic. Mi-e rusine. Si-mi pare rau mai ales fiindca am viteza la cules, si as fi putut contribui sanatos.
De fapt, nu stiu de ce mi-a venit sa povestesc asta. Poate am crezut ca subliniaza cumva admiratia pe care mi-o stirnesc, deopotriva, initiatorul si multimea de oameni care l-au ajutat. Atita perseverenta, atita acribie, atita insufletire fara asteptari materiale, o asemenea mobilizare, intr-o tara despre care multi se vaita ca nu-i nici unita, nici muncitoare...
Bravo voua! Si multumesc.

Anonim spunea...

Noi va multumim pentru complimente! Si daca n-ati fost alaturi de noi la crearea DEX online, va puteti revansa folosindu-l cu atat mai mult :)

Anonim spunea...

DEX online raspunde la protocolul dict.org. Am adaugat functia asta acum vreun an, dar a ramas neintretinuta pentru ca nu interesa pe nimeni. Acum, daca exista interes, am adus codul la zi si serverul functioneaza din nou (si daca se intampla sa pice, va rugam sa ne scrieti pe adresa de contact). Trebuie sa configurati aplicatia cu serverul dexonline.ro si portul 2628.

Anonim spunea...

Felicitari pentru DEX online!

Totusi, sigur este legal sa publicati pe net continutul DEX-ului?

Dupa parerea mea ar trebui sa fie legal, e normal sa fie legal, dar in Romania multe chestii nu prea sint normale. :-(

Daca tot l-ati cules, ar fi bine sa oferiti un fisier de date download-abil, ca in caz ca e ilegal distribuit, macar sa se raspindeasca, si sa-l aiba si altii!

Cristian B. spunea...

> Grozav, am postat comentariul anterior si blogger
> a binevoit sa le stearga pe cele doua dinainte.
> La mai mare :(
Scuze, doar ca inca nu stiam ca 'Informatii' inseamna 'FAQ', asa ca nu citisem pagina aceea. Si nici nu credeam ca mi se va raspunde atat de repede! :D

> Aceste lucruri sunt posibile. [...]
Afland si eu din FAQ (la cateva minute dupa ce am postat) ca aceste lucruri sunt posibile, am decis sa nu imi las dovada ignorantei afisata online, asa ca am sters mesajul...

Insa acum revin cu o intrebare asemanatoare: Este posibil sa cautam toate cuvintele *in a caror definitie* apar termenii cautati? Sau ar folosi prea mult din puterea de calcul a serverului? S-ar putea incerca macar cautarea a cate unei expresii fara operatori logici sau caractere de substitutie (in genul "gaseste o potrivire exacta, caracter cu caracter")?

P.S. Subscriu la ideea cu distribuirea bazei de date! ;)

Anonim spunea...

O intrebare stupida: cere este cea mai lunga definitie din DEX?

Cea mai lunga pe care am gasit-o eu, rasfoind "caramida" este a verbului "a tine" :)

Anonim spunea...

"A tine" este intr-adevar cea mai lunga definitie (15593 caractere). Urmeaza "a da" - 11389, "a lua" - 9965, "a face" - 9101, "ochi" - 8923", picior, mana, cap, ridica...

Anonim spunea...

Idee: DEXonline toolbar (pt IE/Firefox). Cred ca e simplu de facut, doar sa trimita un query pe dexonline.ro

Felicitari pentru tot proiectul!
(dt)

Anonim spunea...

Felicitari este fantastic
cind il puneti si pe PALM OS

Anonim spunea...

Felicitarile mele! Adica nu stiu daca este suficient pentru ceea ce ati facut voi... E un lucru mai mult decat util... Sa continuati pentru ca sunt oameni care va apreciaza si va multumesc, cel putin in gandul lor, pentru munca depusa.
Eu unul sunt impresionat! Va multumesc!

Anonim spunea...

Nu pot sa cred ca o echipa de particulari au facut acest site, fara bani etc.

Anonim spunea...

As dori sa va atrag atentia ca ar fi extraordinar sa putem face plati pe Internet la un cost al tranzactiei f. mic. Exista f. multe servicii care s-ar putea oferi. Si este in interesul tuturor sa-i platim pe cei care fac ceva bun, pt. ca sa poata face bine ce fac. Pe ceilalti ii platim oricum. :)

Anonim spunea...

Nici eu nu pot sa cred ca intr-o lume bantuita de patente pot sa rulez un server de web cu software absolut liber. Dar uite ca se poate, si e frumos sa dam si noi inapoi cat putem.

Asta nu inseamna ca refuzam vreo donatie :) Avem o iconita cu PayPal in pagina de informatii, daca doriti. M-as bucura sa putem pune o iconita cu "doneaza un leu greu", si poate lumea ar fi foarte inclinata sa o foloseasca. Dar cred ca mai avem de asteptat pana la un sistem de micro-plati fara pierderi.

Anonim spunea...

Daca intr-o tranzactie economica nu se plateste, producatorul nu va fi motivat sa ofere ce se cere, iar cumparatorul nu va gasi ce ii trebuie. Pe termen lung nu va exista dezvoltare, si in orice moment nu vom avea de mincare. Cercul economic nu se va inchide. Si eu prefer sa fac ceva gratis decit sa nu fac nimic, dar nu am o viata suportabila, fara un venit. Paypal nu listeaza Romania, in lista de tari. E datoria Dv. de cetatean sa sustineti o economie eficienta. Voluntariatul e important in societati feudale. Prefer un Linux de $10 pe care sa-l folosesc acum. Si, daca era asa, si Windows ar fi costat tot atit! Asta ar fi fost normalitatea, si milioane de oameni in plus ar fi avut de mincare.

Anonim spunea...

Am o mica problema cu cautarea in "orice sursa" (optiunea implicita, cind intri pe dexonline). Mi se pare ca programul nu cauta decit intr-o sursa, si, ca sa aflu semnificatia unui cuvint, trebuie sa schimb pe DEX '98. Mai demult imi amintesc ca afisa mai multe intrari, din mai multe dictionare, pe aceeasi pagina de raspuns.

Anonim spunea...

cum aflu eu daca dinsul se scrie cu literea mare sau nu, cind cuvintul este afisat doar cu majuscule?

Anonim spunea...

dexonline mie personal mi-e de mare folos. insa de sponsorizat mi-e teama ca n-as putea-o face pe termen lung. nu exista variante de plata prin diverse programe guvernamentale sau internationale? Nu exista nici o sansa in directia asta? Nu s-ar putea face un proiect pe tema asta?

Anonim spunea...

Este incredibila munca voastra...serios, nu am cuvinte...felicitati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

super job, bravo si la mai multe.

Anonim spunea...

FELICITARI!!!

Anonim spunea...

Nu e deloc o prostie un astfel de dictionar on-line si daca cineva nu e convins de asta sa mai astepte cel putin pana cand au nevoi de anumite definitii pe care nu le poate gasi decat aici(ca doar nu da banii pe un dex din hartie-poate pentru ca e "verde"-)si dupa aceea sa vorbeasca.
Multe felicitari si multumiri.

Semnat,
un utilizator multumit:-)

Anonim spunea...

salut!
felicitari pentru dexonline. Am o problema cu kdict din kde 3.5.3, da erori cand se conecteaza la dexonline pe protocolul dict, port 2628. Stiti ceva de asta ?

Anonim spunea...

cum sa instalez dixit pe calculatorul meu spune terog

Anonim spunea...

ba fraiere nu te doare mana de la scris .teapa

Anonim spunea...

Lucrarea este imensă iar profitul celor care-l folosesc la fel. Fiecare generaţie s-a plâns de lipsa de implicare a celor care le urmau. Dar întotdeauna au existat aceşti "frumoşi nebuni" de cele mai multe ori necunoscuţi, care au salvat onoarea generaţiilor lor. Prin munca voastră, perseverentă şi constantă a-ţi împins lumnea spre sfere nabănuite dar de cele mai multe ori respinse. De la acei pionieri ai tehnicii şi tehnologiei care puneau viaţa lor, a familiei lor, timpul şi avere în slujba unei idei şi până la această minune o lumii civilizate, INTERNETUL, aceşti "frumoşi nebuni" au fost lancea bună a omenirii. Dacă voi a-ţi dat şi daţi lumii tot ce aveţi mai bun fără a cere prea mult sau chiar nimic acestei lumi, un mare număr de favoriţi ai sorţii, pe care D-zeu sau natura i-a înzestrat, deveniţi mari staruri şi formatori de opinii, deveniţi simbol pentru o mulţime de tineri, n-au simţul responsabilităţii şi transmit acestor tineri mesaje dăunătoare. Dacă a-ţi putea transmite acestor favoriţi ai sorţii care n-au mari merite personale pentru succesul lor, un gram de responsabilitate omenirea ar deveni mult mai bună şi mai eficientă. Oricum oameni ca voi vor duce înainte stindardele societăţii. Gh. Cucoş

Anonim spunea...

Sunte-ţi nişte "frumoşi nebuni" şi duceţi societatea înainte indiferent de mulţumirile pe care societatea vi le aduce. Va mulţumesc că existaţi. Sunteţi speranţa viitorului. Voi creaţi viitorul.

Anonim spunea...

exista altceva, innafara de dex online, care sa poata corecta texte in limba romana?
ptr. ca dex corecteaza decat cuvinte, asa-i?
daca sti ti, va rog sa-mi raspaunde-ti la mesaj. am nevoie de ceva care sa ma ajute.multumesc mult, si astept un raspuns.
27.12.2008